Każdy producent pomidorów specjalizujący się w produkcji szklarniowej wie, że musi osiągnąć w finalnym efekcie uprawy, pomidory wysokiej jakości o dobrym wybarwieniu, aby wygrać konkurencję na rynku i zwiększyć rentowność swoich upraw.
INNOWACJA W ODŻYWIENIU POMIDORÓW POZWALA NA OSIĄGNIĘCIE TYCH CELÓW W TRZECH KROKACH.

1. Poprawienie kwitnienia i zawiązywania owoców
W uprawie pomidorów liczą się dobrze uformowane pąki kwiatowe, co wpływa na dobrze wykształcone kwiaty i regularne kwitnienie. Umożliwi to dobre zawiązywanie owoców i ich dalszy prawidłowy rozwój.
Wszelkie zewnętrzne czynniki stresowe wpływają na zaburzenia procesów kwitnienia, oraz zawiązywania i dalszego rozwoju owoców. Warunki skrajnie niekorzystne mogą doprowadzić do przedwczesnego opadania kwiatów lub owoców.
FOLICIST® zastosowany tuż przed fazą kwitnienia, sprzyja optymalnemu rozwojowi kwiatów, poprawiając ich wykształcanie i wpływając na lepsze pokonywanie skutków stresów. Dzięki tej strategii można wzmocnić kwitnienie, uzyskać większe owoce i zoptymalizować zbiory, zmniejszając jednocześnie koszty pracy.
2. Zwiększenie wyrównywania i wielkości owoców pomidora oraz ich jakości
Wielkość, ujednolicenie i cechy organoleptyczne owoców to główne parametry decydujące o opłacalności produkcji. Jeśli metabolizm związany ze wzrostem owoców nie jest odpowiednio wspierany przez energie dla roślin, wówczas wielkość owoców przy zbiorach będzie mniejsza i nierównomierna, co spowoduje istotne straty produkcyjne i jakościowe. We wczesnych etapach wzrostu owoców wapń przyczynia się do tworzenia ścian komórkowych: jego niedobór prowadzi do skróconego okresu przydatności do spożycia po zbiorze.
FOLICIST® i FOLIFOL zwiększają wielkość owoców bez zmiany ich kształtu, jędrności i trwałości. Stosowane już we wczesnych stadiach wzrostu owoców, wspomagają podział komórek i wykształcanie owoców.


3. Polepszenie wybarwienia i jakości owoców pomidora
Pomidory o intensywnym i jednolitym kolorze są łatwiejsze do sprzedania na rynku, a ich ceny są wyższe w sprzedaży. Wraz z większą zawartością cukrów polepsza się smak owocu, a jego kolor określa poziom jakości produkcji. Nieodpowiednia temperatura oraz niedostateczne nasłonecznienie lub doświetlanie mogą utrudniać dojrzewanie i wybarwienie owoców, powodując gorsze zabarwienie, niską akumulację cukrów i tym samym wydłużając czas zbiorów zwiększamy koszty produkcji.
SUNRED®, działając synergicznie, wpływa na rozpoczęcie procesu dojrzewania i tym samym wspomaga proces dojrzewania owoców, sprzyjając gromadzeniu barwnych pigmentów w skórce i koncentracji cukrów w miąższu.
SUNRED® zawiera ekstrakty roślinne i poprawia jakość produkcji bez zmiany jędrności i trwałości owoców. Nie skraca przez to okresu przechowywania owoców po zbiorze.

zastosowanie
MIESZANIE
Produkt można mieszać z wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami. Nie powinien być stosowany w połączeniu ze środkami zawierającymi miedź lub siarkę, olejami mineralnymi oraz emulsjami.
OPAKOWANIA
1 L
Folicist®
Biostymulator wspomagający kwitnienie, zawiązywanie owoców i wpływający na kiełkowanie nasion
- ZWIĘKSZA ZDOLNOŚĆ KIEŁKOWANIA NASION
- WSPOMAGA I UJEDNOLICA KWITNIENIE
- UŁATWIA KIEŁKOWANIE PYŁKU KWIATOWEGO I ZAWIĄZYWANIE OWOCÓW
SKŁADNIKI
Acetylo-trioprolina (ATCA), Glicyna, Betaina, kwas foliowy, ekstrakt z alg morskich (Ascophyllum nodosum), wyciąg z lucerny siewnej (Alfalfa – łac. Medicago sativa)
Sposób działania
Podczas kwitnienia i zawiązywania owoców energia pochodząca z białek, cukrów, kwasów nukleinowych w obecności fitohormonów jest niezbędna do podtrzymania podziału komórek. FOLICIST optymalizuje kwitnienie i zawiązywanie owoców wpływając na wzrost rośliny oraz działając jako czynnik antystresowy. Działanie poszczególnych składników:
- ATCA: wewnątrz tkanek rośliny podlega przemianie w cysteinę (aminokwas niezbędny do produkcji energii) oraz prolinę (reguluje procesy osmozy oraz chroni przed stresem termicznym i niedoboru wody)
- kwas foliowy wpływa na syntezę białek i kwasów nukleinowych
- Glicyna betaina przywraca funkcje metaboliczne rośliny po intensywnym stresie
Powyższe efekty są uzyskiwane poprzez współdziałanie wyciągów z alg morskich oraz innych roślin, które dostarczają aminokwasy, witaminy, betainę i naturalne substancje wzrostowe.

zastosowanie
MIESZANIE
Produkt można mieszać z wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, z wyjątkiem preparatów zawierających siarkę, oleje mineralne oraz emulsje.
OPAKOWANIA
1 l – 5 l – 20 l
SUNRED®
Aktywator dojrzewania i wybarwienia owoców
- Poprawia wybarwienie owoców
- Przyspiesza i polepsza równomierne dojrzewanie
- Podwyższa zawartość cukru w owocach
SKŁADNIKI
Ekstrakty roślinne, Metionina, Fenyloalanina, Monosacharydy
Sposób działania
SUNRED® to innowacyjny aktywator poprawiający wybarwienie owoców. Zawiera fenyloalaninę, metioninę, monosacharydy i inne ekstrakty roślinne, jak np. oksylipiny, które przyspieszają proces dojrzewania. SUNRED® dostarcza zarówno substancję wyjściową (fenyloalaninę), jak również wspomagacze (oksylipiny) biosyntezy antocyjanu i flawonu, barwników które są odpowiedzialne za zabarwienie czerwone, pomarańczowe i fioletowe. W rezultacie SUNRED® wspomaga nagromadzenie pigmentów, a tym samym poprawia wybarwienie. Dodatkowo SUNRED® zawiera składnik istotny dla biosyntezy etylenu – metioninę, która z kolei inicjuje i steruje procesami dojrzewania i gromadzenia rozpuszczalnych cukrów. W ten sposób SUNRED® usprawnia dojrzewanie owoców i zwiększa zawartość cukrów rozpuszczalnych (skala Brixa). SUNRED® nie ma ujemnego wpływu na trwałość miąższu owoców, ani także nie zakłóca stabilności przechowywania owoców. Jest to rezultat zawartych nim oksylipin, które indukują naturalną syntezę lignin i monolignoli, związków odpowiedzialnych za wzmocnienie ścian komórkowych.

zastosowanie
MIESZANIE
Produkt można mieszać z wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami. Nie powinien być stosowany w połączeniu ze środkami zawierającymi siarkę, olejami mineralnymi oraz emulsjami.
OPAKOWANIA
1 l – 5 l – 20 l – 200 l
FOLIFOL
- PRZYSPIESZA AKTYWACJĘ PROCESÓW FIZJOLOGICZNYCH PO SYTUACJACH STRESOWYCH (NP. NISKIE TEMPERATURY, SUSZA, GRAD)
- POPRAWIA SKUTECZNOŚĆ DZIAŁANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN
- STYMULUJE WZROST I ROZWÓJ ROŚLIN
- ZWIĘKSZA PRZYCZEPNOŚĆ CIECZY ROBOCZEJ
SKŁADNIKI
Kompleks kilkunastu aminokwasów pochodzenia roślinnego. Ekstrakt z alg morskich Ascophyllum nodosum.
Sposób działania
W związku z synergią i współdziałaniem między aminokwasami pochodzenia roślinnego (uzyskanymi w wyniku hydrolizy enzymatycznej – procesu który nie zmienia struktury aminokwasów i ich funkcjonalności) a glonami morskimi (bogatymi w promotory wzrostu) FOLIFOL:
- podwyższa odporność roślin na stres
- stymuluje prawidłowy wzrost w przypadku niekorzystnych warunków
- powoduje szybką regenerację uszkodzonych roślin
- zmniejsza ryzyko zahamowania wzrostu po zastosowaniu pestycydów
- wpływa na wzrost i rozwój korzeni
- zwiększa syntezę chlorofilu i produktywność roślin
- dzięki metodzie pozyskiwania aminiokwasów (hydroliza enzymatyczna) zachowane zostają aktywne substancje bilogiczne o skutecznym działaniu na rośliny
- wpływa na efektywne wykorzystanie energii rośliny podczas syntezy białek